Nagyalásonyról

Üdvözöljük Nagyalásonyban!

A Veszprém megyei Devecseri járásban fekvő Nagyalásony egy idilli falu, mely a Somló hegy lábánál bújik meg. A település lenyűgöző tájjal, gazdag történelemmel és vendégszerető lakossággal várja a látogatókat.

Történelem és kultúra

Nagyalásony első írásos említése 1240-ből származik, de a település valószínűleg ennél is régebbi. A falu a középkorban virágzott, de a török hódoltság idején elpusztult. A 18. században települt újjá, és azóta is folyamatosan fejlődik.

Nagyalásony büszke népi örökségére. A faluban számos hagyományőrző csoport működik, melyek a helyi táncokat, dalokat és meséket őrzik. A településen évente megrendezik a Somló Hangja Fesztivált, ahol fellépnek a környék legjobb népzenekarai.

Nevezetességek

  • Szent Márton-templom: A 13. században épült templom a falu legrégebbi épülete. A templom gótikus stílusban épült, és freskókkal is díszített.
  • Somló vára: A Somló hegyén található vár romjai a 13. századból származnak. A várról gyönyörű kilátás nyílik a környékre.
  • Kápolnapuszta: A falutól északra fekvő puszta a Somló hegység egyik legszebb része. Itt található a Szentkúti kápolna, mely zarándokhelyként is ismert.

Szabadidős tevékenységek

Nagyalásony ideális hely a pihenésre és a kikapcsolódásra. A faluban és környékén számos túraútvonal és kerékpárút található. A Somló hegy kiváló lehetőséget nyújt a hegymászásra és a siklóernyőzésre. A faluban horgászni, lovagolni és úszni is lehet.

Szálláslehetőségek

Nagyalásonyon panziók, vendégházak és apartmanok várják a vendégeket. A faluban kemping is található.

Hogyan juthat el Nagyalásonyba?

Nagyalásony autóval, busszal és vonattal is megközelíthető. A falu Budapesttől 140 km-re, Veszprémtől pedig 40 km-re fekszik.

További információk

További információkat Nagyalásonyról a település honlapján találhat: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyal%C3%A1sony

Látogasson el Nagyalásonyba, és fedezze fel a Somló hegység varázsát!