Parlagfű-mentesítési hét

Parlagfű-mentesítési hét

Az agrárminisztérium 2019. július 1-7-ig parlagfű-mentesítési hetet hirdet. Felhívják a figyelmet arra, hogy az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. par (4) bekezdése szerint a felöldhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fentartani.
A hivatkozott jogszabály módosításával a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban korábban meghatározott június 30-i határidő eltörlésre került, ennek eredményeként a földhasználóknak folyamatosan kötelezó megakadályozni, hogy területükön a parlkagfű növény virágbimbós állapotba kerülhessen.
Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a leírtakra tekintettel a palagfű fejlettségétől függően hatósági ellenőrzésekre is bármikor sor kerülhet.
A jogszabályi módosítást a növény életciklusához való igazodás indokolta, hiszen megjelent hazánkban a parlagfűnek egy olyan alfaja is, amely kedvező időjárási körülmények között korábban - akár már június végén -, virágozhat.