Bögrével a kézben – forralt bor főző party

Bögrével a kézben – forralt bor főző party

Évek óta visszatérően van jelen a nagyalásonyiak életében forralt bor főző parti. Hiánypótló jelleggel, a karácsonyi ünnepkört követő csendes év eleji téli időszakot kívánta megtörni az első ilyen rendezvény indításával Csöngei Gábor polgármester. Ennek már hat éve. Az összejövetel azóta hagyományossá vált, egyre többen kívánkoznak ki ezen a napon a Ludas-tó melletti szabadidőparkba, legyen bármilyen hideg is.
Ha valaki azt gondolná, hogy ez csak a férfias virtus megmutatkozásának színtere, nagyon téved. A férfiak családjaikkal, az asszonyok gyermekeikkel – egészen kicsikkel is –, érkeztek, megtapasztalni a téli időjárás ellenére is az együttlét és ezen túlmenően az összetartozás örömét. A házigazdaságot ellátó Nagyalásony Község Önkormányzata vendégeket is hívott, az invitálást az idén Szarka Gyula, a Tüskevári Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Kozma Sándor, a Somló Mezőgazdasági Zrt. elnöke és Szakálné Berkes Erika, a szomszédos falu, Dabrony polgármesterasszonya fogadta el.
A lángok a szabadidőpark több pontján is felcsaptak; szabadtűzön fahasábokkal, gázrózsán, de gáz- és elektromos rezsókon is készültek a testet és lelket egyaránt felmelegítő italok, melyeket túlnyomórészt vörös borból forralták, de fehér boros kóstoló is volt a helyszínen. Horváth Frigyes közeli tanyájáról fazékban hozta a saját lugasán termett szőlőből főtt nedűt. A gyermekek puncsitalt, teát kaptak. Az alapanyagokat – bor, fűszer, gyümölcs –, az önkormányzat biztosította.
A kosarakból, dobozokból több ponton is előkerültek a már elkészült borkorcsolyák, főleg pogácsák, sós-sajtos rudak, készítőik szívesen kínálták azokat. Nagy sikert aratott a lilahagymával, piros arannyal díszített zsíros kenyér, melynek kenésével az este folyamán az erre szakosodott csapatoknak nem igen sikerült megpihenni. Ennek, no meg a mérsékeltnek mondható borfogyasztásnak köszönhetően, ahogy az lenni is szokott, nem történt semmiféle atrocitás. Pedig az idén a résztvevők nagyon sokan voltak. A rendezvény arról szólt, ami létrehozásának oka is volt, a kellemes együttlétről, a találkozásokról, a jóízű beszélgetésekről.
Beigazolódott, hogy télen is kell egy rendezvény, ami megtöri a mindennapok monotonitását, kicsalja az embereket a házaikból. Akár bögrével a kézben. – mondta Csöngei Gábor polgármester.
Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)